Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / NL / De dorpen / Clermont-sur-Berwinne

Clermont-sur-Berwinne

 

Clermont, waarvan de oorsprong onbekend is gebleven, wordt voor het eerst in de geschiedenis vermeld op 8 november 1230 in een charter ondertekend door Jean d’Eppes, bisschop van Luik, die de parochie erkende als niet langer ingedeeld bij de kerk van Herve. In 1411 werd de Heerlijkheid van Clermont een onafhankelijke heerlijkheid van het hertogdom Limburg. Het Franse Regime sloot het gebied aan bij het kanton Aubel, terwijl de Duitsers een deel van het grondgebied van Clermont annexeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het dorp van Clermont is ongetwijfeld het meest kenmerkende voor het Land van Herve, door de oude architectuur van de woonsteden en zijn plein met huizen in Luikse Lodewijk-XIII-stijl, de Lodewijk-XIV- Lodelijk-XV-stijl.

De kerk (in Maasrenaissance uit het einde van de 16e eeuw) torent hoog boven het plein van op een oorspronkelijk defensieve rotspartij, op de plaats van een vermoedelijk romaans sanctuarium en is gewijd was aan Sint-Jacobus de Meerdere.

 

Het huidige stadhuis werd heropgebouwd in 1888 op de plaats van het oude gerechtshof. Het gebouw, dat schrijlings op de hoofdstraat staat, wordt nu vooral gebruikt voor huwelijken. Vandaar de lokale uitdrukking dat wie in Clermont huwt "op straat trouwt".

Net achter het plein prijkt de mooie gevel van het oude kasteel van Clermont (1635) en de kasteelhoeve l’Aguesse (Maasrenaissance uit de 17e eeuw); wie richting Froidthier wandelt, komt voorbij het kasteel van Crawhez (1551), een van de zeldzame getuigenissen van de gotische bouwkunst in de regio.

 

Clermont, dat is ook het zoete leven en de rust van de buiten. Maar het 1e weekend van februari is het feest geblazen op de markt van de Berwinne, een organisatie van Les Pédestrians, en het 1e weekend van augustus vindt het jaarlijkse grote feest plaats dat wordt georganiseerd door de Jeunesse Royale Saint-Jean.