Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / NL / De dorpen / La Minerie

La Minerie

 

« Petit village deviendra grand » (Klein dorp wordt groot) is een spreuk die wel eens werkelijkheid zou kunnen worden als men weet hoeveel bouwgrond er nog ligt binnen en buiten dit mijndorp.

La Minerie dankt zijn naam aan het feit dat er zich op het grondgebied verschillende putten bevonden waar steenkool werd gewonnen. In 1827 kende de Hollandse regering aan de families JEANSSON en MOREAU de concessies van LES BURES toe. Die concessies werden later geëxploiteerd door de « CHARBONNAGES REUNIS DE LA MINERIE », een vennootschap die de meeste putten van Battice, Herve, Charneux en natuurlijk ook La Minerie uitbaatte

 

Op het dorpsplein, in de lommer van de lindebomen, ligt de kerk uit 1842 die is gewijd aan de Heilige Petrus. De kerk werd gedeeltelijk vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Enkele honderden meter baadt het gehucht Bèfve in de kalme rust die uitgaat van Les Filles de la Croix, een rust- en verzorgingstehuis dat de gemeente Thimister-Clermont in 1993 aankocht en nu wordt beheerd door het OCMW.

Bochtige paden en hobbelige wegen brengen wandelaars naar Les Margarins, naar Roiseleux, naar de Fond Jowa of naar Stockis waar een kapelletje is gewijd aan de Odile, een heilige uit de Elzas die wordt aanroepen voor oogkwalen.