Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / NL / De dorpen / Thimister

Thimister

 

Thimister, het administratieve en commerciële hart van de entiteit Thimister-Clermont, dankt zijn naam aan de tijm die er in de Middeleeuwen werd geteeld. Het dorp, dat ooit toebehoorde aan de hertog van Limburg en de ban van Herve, ligt in de buurt van de chaussée Charlemagne waar zich het monument bevindt ter nagedachtenis van Cavalier Fonck, de eerste Belgische soldaat die op 4 augustus 1914 het leven verloor in de Grote Oorlog en die elke eerste zondag van augustus wordt herdacht.
Landbouw en de productie van Hervekaas waren eeuwenlang de belangrijkste activiteit van deze gemeente. Daarna kwamen de ambachten tot bloei, met talrijke textielfabriekjes, en vele andere ambachtelijke activiteiten die "tegen maakloon" werkten.
Ook de fruithandel was belangrijk. De vele rijkgevulde fruitboomgaarden brachten Joseph RUWET op het idee een nieuw product te maken. In 1898 al produceerde hij er cider.
Halfweg tussen Luik en Aken, langs de Koning Boudewijnautoweg, zag Thimister zijn bevolking de jongste twintig jaar aanzienlijk toenemen. Veel bedrijven en KMO's kwamen er zich vestigen en ontwikkelen zich verder, onder meer in de industriezone Les Plenesses, die de hele gemeente ongetwijfeld een niet te versmaden nieuwe elan heeft gegeven
Wie Thimister bezoekt ontdekt een prachtig bebloemd plein en een architecturaal erfgoed dat algemeen gezien goed is bewaard en wordt beschermd door de parochiekerk die is gewijd aan de Heilige Antonius de Kluizenaar