Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / NL / De gemeente / Historiek

Historiek

De entiteit Thimister-Clermont, een gemeente met meer dan 5000 zielen, koestert zich in volle Land van Herve. Thimister-Clermont is centraal gelegen in de EUREGIO, op minder dan een half uurtje van steden als Luik, Aken en Maastricht. De entiteit ligt op een boogscheut van de grote verkeersaders in het oosten van België.

De economie van Thimister en Clermont was vroeger onderbouwd door enerzijds een familiale landbouwactiviteit, waarvan de productie meer dan behoorlijke afzetmogelijkheden bood, en anderzijds een stedelijke en lokale industriële activiteit (enkele kleine spinnerijen, steenkoolputten, brouwerijen, enz.). De textielbedrijven in het bekken van de Vesder vonden de onmisbare handenarbeid over het hele plateau van Herve. Het economische aanbod van de verschillende dorpen werd aangevuld door vele kleine ateliers die er een zeer belangrijke rol speelden.

Op het einde van de 19e eeuw deed de aanleg van de spoorweg in alle sectoren een nieuwe wind waaien. Bescheiden bedrijfjes bloeiden op, waaronder de spinnerijen. Parallel hiermee ontstonden er ook nieuwe bedrijvigheden: in 1898 liet een cidermakerij de eerste parels bruisen in een drank die toen nog « CIDRE CHAMPAGNE » heette. Ook vandaag nog, meer dan een eeuw later, blijft deze drank menige tongen strelen, nu heerlijk op smaak gebracht met fruitaroma's.

In het nieuwe millennium vormt de industriezone « VERVIERS NORD » van Les Plenesses de nieuwe economische aantrekkingspool. De gemeente doet al vele jaren grote financiële inspanningen om de ontwikkeling van deze industriezone, 175 ha groot waarvan 120 ha op het grondgebied van Thimister-Clermont, te ondersteunen. De gemeente biedt de kandidaat-investeerders ook administratieve en technische bijstand. Sinds 1995 zijn vele bedrijven er zich komen vestigen

Maar Thimister-Clermont staat ook voor de pittoreske en verwelkomende charme die de wandelaars tegemoet komt langs de typische landschappen, wandelpaden en wegen doorheen gehuchten en weilanden en die van de gemeente een onvervalst groen paradijs maken.

Dit mirakel van de natuur komt nog dichterbij: dankzij de oude ijzerweg « CHENEE-PLOMBIERES » (de lijn 38) kan elke bezoeker (wandelaar, mountainbiker of ruiter) de entiteit helemaal doorkruisen en genieten van adembenemende uitzichten langs het parcours van Ravel (een netwerk van routes voor trage reizigers).

Wie aan wat lichaamsoefening toe is, kan gebruik maken van het gezondheidsparcours in « Thier des Oies » op enkele honderden meter van het dorpscentrum van Thimister. Bij de gemeente en bij heel wat lokale handelaars vindt u een prachtige wandelkaart, uitgegeven door het cultuurcentrum.

Ook erfgoedmatig heeft de gemeente veel te bieden; het dorp Clermont-sur-Berwinne is meer dan een ommetje waard. Clermont baadt in een bucolisch en landelijk decor, waarin de Berwinne en de Bèfve rustig voortkabbelen. Clermont oogt als een oud dorp dat beschermd is onder een glazen stolp.

Als de place de la Halle behoort tot de meest pittoreske pleintjes van het Herveplateau, dan is dat vooral omdat de meeste monumenten, huizen en overblijfselen intact zijn gebleven. Het plein werd in 2001 overigens volledig gerestaureerd.

De kerk die is gewijd aan Sint-Jacobus de Meerdere torent boven de landelijke omgeving. Ze dateert uit 1632 en wordt omarmd door meer dan 100 oude grafkruisen.

Rond het plein werden er in de loop van de eeuwen huizen en hoeven gebouwd, onder meer in Maasrenaissance en in Lodewijk-XIII-stijl. Een steegje langs de kerk leidt naar de heerlijke burcht uit 1635. Het oude stadhuis dat schrijlings over de weg is gebouwd en vele andere curiosa zullen de bezoekers zeker weten te bekoren. Het is immers geen toeval dat Clermont-sur-Berwinne werd verkozen tot een van de mooiste dorpen van Wallonië.

De gemeentefusie heeft de inwoners van Thimister en Clermont en alle economische activiteiten van de entiteit ongetwijfeld dichter bij elkaar gebracht; maar ook het maatschappelijke en culturele leven heeft voor een onmisbaar elan gezorgd en Thimister-Clermont helpen uitgroeien tot een moderne, dynamische en onthaalvriendelijke gemeente waar het goed is om te wonen.