Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / NL / De gemeente / Ruiter Antoine Fonck

Ruiter Antoine Fonck

 

ANTOINE FONCK VIEL ALS EERSTE.

Dinsdag 4 augustus 1914 werd het dorpje Thimister meegesleept in de ontreddering van een groot conflict dat 4 lange jaren zal aanslepen.

Het eerste slachtoffer was de koene ruiter Antoine FONCK die, toen hij de vijand te lijf ging om zijn vaderland te verdedigen, dodelijk werd geraakt en bezweek, trouw aan zijn devies « MORT PREMIER COMME DEVANT » (als eerste gestorven in het voorste gelid) in het gehucht « La Croix-Polinard ».

Enkele dagen eerder had koning Albert I het Duitse ultimatum afgewezen en had hij de doorgang van de Ulanen geweigerd. Daarop schond het keizerlijke leger de Belgische neutraliteit.

Thimister was, spijtig genoeg, het eerste dorp op de route van het invasieleger. Het 10e legerregiment onder de leiding van generaal OTTO VON EMMICH concentreerde zich inderdaad in de streek van Aken (in het Frans Aix-la-Chapelle). De eerste bedoeling van dat regiment was de versterkte positie van de stad Luik in te nemen. En de snelste weg om daar te geraken was de steenweg Aken-Luik.

Een eskadron van het 2e lansiers vertrok op verkenning naar de grens toe, via de weg die door het Land van Herve liep. Het eskadron moest controleren of de Duitse invasie werkelijkheid is.

Ruiter Antoine Fonck reed voorop als verkenner en kwam oog in oog met de vijand. Er werden vuurschoten gelost. Fonck werd later teruggevonden, op de grond niet ver van zijn dood paard.

Voor de eerste keer werd een Belgische soldaat een held in de geschiedenis van ons land. Zijn naam voerde spijtig genoeg een ellenlange lijst van moedige strijders aan die nu voor eeuwig rusten onder de epitaaf « GESTORVEN VOOR HET VADERLAND» (Mort pour la patrie).

Sinds die 4e augustus beschouwt de gemeente Thimister-Clermont Antoine FONCK als een zijn zonen. Er werd op 23 augustus 1923 een monument te zijner nagedachtenis opgericht langs de chaussée Charlemagne. Elk jaar opnieuw, op de 1e zondag van augustus, brengt de bevolking van Thimister-Clermont hem een passende hulde.